top of page

Bijverwarming

Wat is bijverwarming?

Bijverwarming is de extra verwarming die je kunt plaatsen in je huis, je garage of bijvoorbeeld op kantoor. Het is een losse verwarming die je apart gebruikt en niet aansluit op je centrale verwarming. Je kunt verschillende soorten bijverwarming kopen: van energiezuinige bijverwarming in de vorm van keramische verwarming tot aan straalkachels en ventilatorkachels.

Welk soort bijverwarming voor jouw situatie geschikt is, hangt af van wat je eisen en wensen zijn. Vind je het belangrijk dat de kachel veel vermogen kan leveren, of kijk je meer naar de veiligheid of de aanwezigheid van een instelbare thermostaat?

​

De belangrijkste eigenschappen van bijverwarming

Bijverwarming is op allerlei plekken te gebruiken; niet alleen in huis maar bijvoorbeeld ook op je kantoor. Misschien is je werkkamer op zolder op dit moment slecht verwarmd of heb je een kachel nodig om de slaapkamer van je kind wat extra te verwarmen? Het kan ook zijn dat er te weinig radiatoren in je woonkamer aanwezig zijn, waardoor het niet goed lukt om de ruimte helemaal te verwarmen. Met bijverwarming kun je op een eenvoudige manier extra warmte creëren op de plekken waar je dat nodig vindt. Maar waar moet je nu precies op letten als je een geschikte bijverwarming wilt kopen? Voor een groot deel hangt dat af van de eigenschappen die je zelf belangrijk vindt.

​

Beschermingsniveau

Extra warmte in huis is prettig, maar je wilt natuurlijk niet dat er onveilige situaties ontstaan. Daarom zijn veel kachels voorzien van omvalbeveiliging (die ervoor zorgt dat de stroom wordt uitgeschakeld als het apparaat omvalt) en oververhittingsbeveiliging (waarbij het apparaat bij afwijkende verhitting automatisch wordt onderbroken). Daarnaast beschikken ook vele soorten bijverwarming over dubbele isolatie, waarbij het niet noodzakelijk is om een geaard stopcontact te gebruiken.

​

Vorstvrijstand

Met een vorstvrijstand zorgt de kachel ervoor dat de temperatuur in normaal geïsoleerde ruimtes automatisch altijd boven de 0 graden Celsius wordt gehouden. De kachel schakelt zichzelf in bij een temperatuur van +5 graden Celsius, zodat de kamertemperatuur +7 graden Celsius is. Op die manier wordt je huis vorstvrij gehouden en kunnen bijvoorbeeld leidingen in huis niet bevriezen.

​

Regelbare thermostaat

De meeste soorten bijverwarming beschikken over een regelbare thermostaat. Dat is handig, want zo houdt je kachel rekening met de temperatuur in de kamer. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de kachel de ruimte niet nog verder gaat verwarmen. Zo verbruik je veel minder energie en voorkom je dat het te warm wordt.

​

Vermogen

De verwarmingscapaciteit van een kachel is afhankelijk van het vermogen (wattage) van het apparaat. Hoe groter de oppervlakte van de kamer die je wil verwarmen is, hoe hoger het vermogen dient te zijn.

Houd er wel rekening mee dat er nog meer factoren een rol spelen naast de oppervlakte van de kamer. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste kamertemperatuur, de buitentemperatuur en de mate waarin de ruimte geïsoleerd is. Bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius en een gewenste binnentemperatuur van +19 graden Celsius, kun je het volgende schema aanhouden:

750 W voor 7 à 10 m²
1000 W voor 10 à 15 m²
1500 W voor 15 à 20 m²
2000 W voor 20 à 25 m²
2400 W voor 25 à 30 m²
3000 W voor 30 à 35 m²

​

Verschillende soorten bijverwarming

Als je weet welke eigenschappen voor een bijverwarming het meest wenselijk zijn, kom je in de volgende stap van het beslissingsproces terecht: de keuze uit verschillende soorten bijverwarming. Elk type kachel beschikt over zijn eigen voor- en nadelen, waarbij het er vooral om gaat welke soort jou nu de beste bijverwarming geeft.

​

Ventilatorkachel

Met een ventilatorkachel kun je zeer snel de lucht in een vertrek verwarmen. Als je zoekt naar een kachel die een langere tijd achter elkaar de ruimte moet verwarmen, dan is een ventilatorkachel wat minder geschikt. Dit heeft vooral te maken met het geruis dat de ventilator afgeeft. Voor een tijdelijke verwarming met tussenpozen is dit type wel heel erg geschikt. Bovendien zit er vaak ook een ventilatiestand op, zodat je in de warmere maanden van het jaar een aangenaam briesje creëert.

​

Convectorkachel

Een ander soort bijverwarming die snel een ruimte kan verwarmen is een convectorkachel. Het grote voordeel hiervan, is dat de ruimte een lange tijd verwarmd blijft. Daarnaast is hij geruisloos en kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

​

Straalkachel

Een straalkachel wordt vaak gebruikt om badkamers, serres en terrassen mee te verwarmen en wordt meestal ook opgehangen. Het is een vorm van elektrische bijverwarming en zorgt voor een directe en zeer gerichte warmte rondom de kachel

​

Halogeenkachel

Een halogeenkachel is ideaal om een aparte ruimte voor een korte tijd te verwarmen, zodat je niet de centrale verwarming voor het gehele huis hoeft te gebruiken. In dat opzicht kun je deze kachel goed vergelijken met een ventilatorkachel. Toch is er een groot verschil, want een halogeenkachel is met name ideaal als je een korte periode extra verwarming in een ruimte nodig hebt. Een halogeenkachel verbruikt overigens behoorlijk wat stroom.

​

Oliegevulde kachel

Deze vorm van bijverwarming is ook ideaal om een ruimte langdurig te verwarmen. Een oliegevulde kachel werkt nagenoeg geruisloos en is daardoor zeer geschikt in studeer- en slaapkamers. Het duurt alleen wel wat langer voordat de ruimte verwarmd is, dus je doet er goed aan om deze kachel al een kwartiertje van te voren aan te zetten.

​

Keramische verwarming

Bijverwarming in de vorm van een keramische kachel is speciaal geschikt om werk- en verblijfsplekken te verwarmen. De stralingswarmte van het apparaat is zeer prettig en belast de luchtwegen niet omdat stofdeeltjes niet kunnen verbranden in het verwarmingselement. Een keramische verwarming is zeer energiezuinig en daarnaast ook zeer compact van formaat zodat je hem gemakkelijk in de kamer kunt plaatsen.

​

Zo kiest u de juiste bijverwarming

Om de juiste bijverwarming te kiezen, moet je voor jezelf eerst inzichtelijk maken waar bijverwarming voor jou aan moet voldoen. Wat zijn jouw belangrijkste eisen en wensen op verwarmingsgebied? Wil je dat de ruimte snel verwarmd wordt of zoek je vooral naar een bijverwarming die klein van formaat is?

Als je het belangrijk vindt dat je weinig stroom met je bijverwarming verbruikt dan is een keramische verwarming waarschijnlijk de beste optie voor je. Dient de ruimte een langere tijd warm te blijven, dan zal een convectorkachel voor jou zeer geschikt zijn. Zet alle punten voor jezelf op een rijtje zodat je gemakkelijk op zoek kunt gaan naar de beste bijverwarming voor jouw situatie.

​

Wat bepaalt de prijs van bijverwarming?

Hoe duur een extra verwarming is, hangt ook af van verschillende factoren. Niet alleen is het soort bijverwarming een prijsindicator, ook de opties die het apparaat moet bevatten bepalen allemaal de uiteindelijke prijs. Houd in je achterhoofd dat een extra kachel altijd meer energie vraagt en vergeet juist daarom niet om naar de energiezuinigheid te kijken. Misschien is het apparaat heel goedkoop in aanschaf, maar rijzen bij gebruik de stroomkosten de pan uit.

Informeer je vooraf dus goed rondom energiezuinige bijverwarming. Overigens, als je de kachel niet zo heel vaak denkt te gaan gebruiken, is de aanschafwaarde van het apparaat zelf wellicht toch een belangrijke indicator voor je. Alles hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren en de specifieke situatie.

Je hebt nu inzichtelijk gekregen waar je allemaal op moet letten als je bijverwarming gaat kopen. Om je keuze nog eenvoudiger te maken, maak je nu slim gebruik van onze vergelijker.

​

 

​

Ga naar de webshop van airco gelderland

 en bestel uw bijverwarming

Of bel voor een installatie-advies op maat 088 263 7800 of mail naar info@airco-gelderland.nl

​

bottom of page