top of page
De meest gestelde vragen bij
Airco Gelderland
-
Wat is een single split aircoWat is ee nsingle split airco? Een split airco is een airco met een binnenunit en een buitenunit, die via een koelvloeistofleiding met elkaar zijn verbonden. De airco zuigt warme en vochtige kamerlucht aan via de binnenunit en koelt deze af met een verdamper. Hierdoor ontstaat condens, dat wordt afgevoerd via een slang. Het systeem voor luchtkoeling en luchtuitwisseling wordt uitgevoerd in een aparte ruimte of buiten op de gevel en via toevoerleidingen getransporteerd. De binnenunit blaast de gekoelde lucht terug de ruimte in. Het koelmiddel komt de buitenunit binnen via de koelmiddelleiding, waar het wordt gekoeld door een compressor. Hierdoor ontstaat warme lucht die direct naar de buitenunit wordt uitgeblazen.
-
wat is een multisplit aircoWat is een multi split airco? Een multi split airconditioning, ook wel multi split airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes. De airco's zuigen warme en vochtige lucht aan via de binnenunits en koelt deze af met een verdamper. Hierdoor ontstaat condens, dat wordt afgevoerd via een slang. Het systeem voor luchtkoeling en luchtuitwisseling wordt uitgevoerd in een aparte ruimte of buiten op de gevel en via toevoerleidingen getransporteerd. De binnenunit blaast de gekoelde lucht terug de ruimte in. Het koelmiddel komt de buitenunit binnen via de koelmiddelleiding, waar het wordt gekoeld door een compressor. Hierdoor ontstaat warme lucht die direct naar de buitenunit wordt uitgeblazen.
-
Wat is een mobiele aircoWat is een mobiele airco? Mobiel airconditioners zijn verrijdbare luchtapparaten waarmee warme en vochtige lucht in een bepaalde ruimte weggezogen wordt en via een slang naar buiten afgevoerd wordt.
-
Wat is een plafond of vloer aircoWat is een plafond of vloer airco? Met een vloer/plafond model is een flexibele installatie mogelijk: staand op de grond als radiatormodel of als plafond onderbouw. Dit model biedt uitkomst waar monteren aan de wand of een verlaagd plafond niet mogelijk is.
-
Wat is een inbouw aircoWat is een inbouw airco? Een inbouw airco in huis is wellicht het meest comfortabele airco systeem. Het valt nauwelijks op in uw interieur en bovendien hebt u met dit type airco amper last van het geluid van het airco systeem. Een airco kunt u laten inbouwen in het plafond of in een muur.
-
Hoe bereken ik de capaciteit van de aircoHoe bereken ik de capaciteit van de airco? De capaciteit die nodig is voor de ruimte die u wilt koelen is met onderstaande, vereenvoudigde formule in drie stappen te berekenen. Voor het koelen is standaard 30 tot 50 Watt vermogen nodig per kubieke meter. 1. Bereken de inhoud van de te koelen ruimte Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Bijvoorbeeld: de ruimte is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3. 2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. Deze factor staat voor het benodigd aantal Watt koelvermogen per m3 inhoud. Factor 30: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben. Factor 40: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte, schuindak en/of er staan veel elektrische apparaten. Factor 50: Deze ruimtes hebben een zeer hoge warmtelast zoals zolderkamers, kamers met veel zon, met veel mensen en of veel apparatuur of er worden producten bewaard zoals levensmiddelen en medicijnen, waarvoor een lage ruimtetemperatuur gewenst is. Bij twijfel kiest u factor 50. 3. Bereken het benodigd koelvermogen Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 60 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 (Watt per m3). Het benodigd koelvermogen is dan 1800 Watt. Dit komt overeen met 1,8 kW. Let op: Bijovensatande berekening geldt voor huisomgevingen en niet voor zakelijke omgevingen waar veel personen zitten en allerleis apparaten aanwezig zijn. Koelvermogen in BTU Naast het koelvermogen in kW’s, komt u ook de term BTU tegen. Dit staat voor ‘British Thermal Units’. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 BTU. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 Engelse pond (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen. Houdt u er wel rekening mee dat dit een vereenvoudigde capaciteitsberekening is. Deze kunt u niet toepassen voor ruimtes waar veel computers staan en andere ruimtes met een hoge warmtelast zoals serverruimtes, discotheken etc. Mocht u twijfelen neem dan contact op via info@aircogelderland.nl
-
Welke airco heb ik nodigWelke airco heb ik nodig? Welke airco u nodig heeft, hangt af van uw wensen en situatie. Zo heeft u bij een vaste airco keuze uit een single-split unit of een mutli-split unit. Deze zijn beschikbaar met verschillende vermogens. U bepaalt vooraf hoeveel ruimtes u wilt verkoelen. Dan weet u of u een single split unit (één ruimte) of multi split unit nodig heeft (meerdere ruimtes). Vervolgens moet gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen koelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk.
-
Wat is de levensduur van een airconditionerWat is de levensduur van een airconditioner? De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd. Een goed onderhouden split airco gaat bij gemiddeld gebruik zo'n 12 tot 15 jaar mee Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.
-
Kan een airco ook verwarmenKan een airco ook verwarmen? Nieuwe modellen airco's hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren.
-
Kan een split airco het hele huis of appartement koelenKan een split airco het hele huis of appartement koelen? Dat is mogelijk, maar heeft alleen zin bij kleinere woningen en split airco’s met voldoende vermogen. Een uitwisseling van lucht met de ruimte waarin de airconditioning is geïnstalleerd, moet worden gegarandeerd. Dus de deuren open en de ramen sluiten! Dit is handiger en efficiënter met multi-split airco’s met meerdere binnenunits in verschillende kamers.
-
Gebruikt een airco veel elektriciteitGebruikt een airco veel electriciteit? Alle elektrische apparaten gebruiken energie. Echter de één minder dan de ander. Maar, wat minstens zo belangrijk is, is de vraag wat je terug krijgt voor die elektrische energie. Moderne koelsystemen hebben een zeer hoog rendement. Voor iedere geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u gemiddeld zo’n 4 kW aan koelvermogen terug! En als u met een airco gaat verwarmen zelfs nog meer!
-
Moet een airco regelmatig onderhouden wordenMoet een airco regelmatig onderhouden worden? Om zo lang mogelijk van uw airco te kunnen genieten, is periodiek onderhoud aan uw airco belangrijk. Met periodiek onderhoud verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw airco. Hoe vaak de split airco onderhouden moet worden, is afhankelijk van het type airco. Tijdens het onderhoud wordt de werking van het aircosysteem gecontroleerd en wordt zowel de binnen- als buitenunit schoongemaakt. Daarnaast worden de luchtfilters gereinigd en wordt het aanwezige koudemiddel gecontroleerd.
-
Wanneer moet een airco bijgevuld wordenWanneer moet een airco bijgevuld worden? Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel minder begint te koelen of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u overigens niet zelf doen. Hiervoor moet u een erkend specialist inschakelen.
-
Hoe vaak moeten de filters vervangen of schoongemaakt wordenHoe vaak moeten de filters vervangen of schoongemaakt worden? ik de Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of – afhankelijk van het type filter – worden uitgewassen. 123 koeltechniek & klimaatbeheersing bepaalt bij het jaarlijks onderhoud of het filter vervangen moet worden.
-
Wat is F32 gasR32 bestaat voor 50% uit het mengsel dat wordt gebruikt om R410A te maken, maar heeft een lager GWP en dus minder impact op de opwarming van de aarde. R32 is een koudemiddel met lage ontvlambaarheid.
-
Waar kan een airco geplaatst wordenWaar kan een airco geplaatst worden? Het is belangrijk dat zowel de binnen- als buitenunit op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Plaatsing binnenunit Als eerste is het goed om te bepalen voor welke ruimte u de airco wilt gebruiken, de woonkamer, slaapkamer(s) of zolder. Als dat bekend is, dan moet gezocht worden naar de geschikte plaats voor de binnenunit. Dit vind altijd plaats in overleg met de installateur, want er zijn een aantal voorwaarden voor plaatsing. Zo mag deze niet dichtbij een warmtebron, zoals een radiator worden geplaatst. Ook mag er bij voorkeur geen direct zonlicht op de unit schijnen. Hoe warmer de airco zelf wordt, hoe harder deze moet werken. En dat zorgt weer voor een hoger energieverbruik. Het binnendeel van de airco dient zo hoog mogelijk geplaatst te worden. Dan wordt de kamer sneller gekoeld, omdat de koude lucht veel beter wordt verspreid. De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen. Plaatsing buitenunit De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is. Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie. Belangrijk is dat de unit volledig vrij staat. Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken. De ene wat meer dan de ander, maar het is goed om de buitenunit op voldoende afstand van de buren te plaatsen. Het laatste wat u natuurlijk wil, is dat de buren last ondervinden van uw airco.
-
Hoe gaat de installatie van een airco in zijn werkHoe gaat de installatie van een airco in zijn werk? U mag een airco alleen zelf instaleren als u in het bezit bent van een F-gassen Certificaat (Stek). Indien dit niet het geval is mag u de airco NIET zelf monteren en moet u een gecertificeerde monteur dit voor u laten doen. Airco Gelderland kan hiervoor zorgen. Ook heeft u geen garantie als de airco gemonteerd door een niet gecertificeerde monteur. zie ook installatie
-
Wat is belangrijk bij het installeren van de binnenunitWat is belangrijk bij het installeren van de binnenunit? De instructies van de fabrikant van het airconditioningsysteem geven nauwkeurige informatie over de installatie en, indien nodig, over individuele kenmerken. In het algemeen moet de binnenunit absoluut horizontaal worden geïnstalleerd met een naar beneden aflopende condenswaterslang, zodat het condenswater goed kan weglopen. Hang het apparaat zo hoog mogelijk en zonder directe obstakels voor de luchtuitlaat. Let op de minimale afstanden aan alle kanten: Naar boven: 15 cm Aan de zijkanten: 12 cm (links en rechts) Naar beneden: 20 cm zie ook installatie
-
Wat is belangrijk bij het installeren van de buitenunitDe instructies van de fabrikant geven informatie over speciale kenmerken tijdens de montage. Installeer de buitenunit op stabiele buitenoppervlakken die gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud. Als u de buitenunit op het dak wilt monteren: Het onderhoudsbedrijf heeft daar vaak een passende bescherming nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. Een montageoppervlak dat te voet of met een simpele ladder bereikbaar is, is beter, en dat scheelt u vervolgkosten. Monteer de buitenunit bovendien zo dat geen enkele bewoner door het geluid wordt gestoord en neem de minimumafstanden in acht: Naar achteren (muur): 20 cm Naar voren: 100 cm Naar links: 30 cm Naar rechts: 60 cm
-
Kan een split airco ook gebruikt worden voor verwarmingKan een split airco ook gebruikt worden voor verwarming? Ja dat is bij vele airco's mogelijk. Airco’s met invertertechnologie hebben ongeveer 60 procent meer verwarmingsvermogen dan units die met constante compressie werken. Airco's kunnen in de winter tijdelijk de functie van verwarming overnemen: het vermogen zorgt relatief snel voor een warme ruimte – ook als de buitentemperatuur onder nul is. Inverter-airco’s kunnen warme lucht beter verdelen dan conventionele radiatoren. Bovendien vormen omvormers geen brandgevaar en vervuilen ze de ruimte niet.
-
Is een airconditioningsysteem ongezondIs een airconditioningsysteem ongezond? Een airco is in principe niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten. Ook adviseren wij om de temperatuur niet te laag in te stellen. Zorg ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet meer dan ongeveer 5 graden is. Anders heeft u een grotere kans om verkouden te worden.
-
Hoeveel geluid maakt een aircoHoeveel geluid maakt een airco? Een airco maakt geluid. Hoe lager het aantal dB, hoe stiller de airco is. Sinds 1 april 2021 gelden er strengere geluidseisen voor de buitenunit van een airco. Overdag mag de buitenunit niet meer dan 45 dB geluid veroorzaken bij de buren, 's nachts mag dit niet meer dan 40 dB zijn.
-
Wat zijn de voordelen van invertertechnologieWat zijn de voordelne van invertertechnologie? In principe heeft elk aircosysteem een ​​ingebouwde compressor die het benodigde koudemiddel comprimeert. Het kan dus beter in vloeibare en gasvormige toestand worden vervoerd. Een inverter airconditioning unit heeft ook een compressor; Dankzij de juiste componenten is hij echter flexibel in termen van stroomverbruik. Een werking met volledige belasting zoals bij andere airco is daarom niet nodig. In plaats daarvan wordt de gewenste temperatuur bereikt en gehandhaafd met een deel van het maximale vermogen. De overheersende werking van een omvormer schommelt tussen 20 en 70 procent en niet tussen 0 en 100 procent. Om de gewenste kamertemperatuur te bereiken, heeft een inverter-airco zelfs ongeveer een derde minder tijd nodig dan een conventionele airconditioning. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, kan deze nauwkeurig worden gehandhaafd.
bottom of page