top of page

Ventilatoren

Advies over ventilatoren

Tijdens de warme dagen zorgt een ventilator voor verkoeling. Bij het kiezen van een ventilator moet u zich wel een aantal dingen afvragen. Waar gaat u de ventilator plaatsen en hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen? De torenventilator en de staande ventilator hebben bijvoorbeeld een smalle omvang, waardoor deze weinig ruimte in beslag nemen. Wilt u een ventilator voor in de slaapkamer? Kies dan voor een stille ventilator. Door onderstaande vragen te beantwoorden helpt Airco Gelderland  u met het maken van de juiste keuze voor een ventilator.

​

Waar gaat u de ventilator gebruiken?

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. De plek waar u de ventilator gaat gebruiken is van belang bij het vinden van de beste ventilator voor u. Hieronder leggen we kort uit welke modellen er zijn.

​

Tafelventilator

Een tafelventilator is klein en compact, deze plaatst u eenvoudig op uw bureau of tafel. Tafelventilatoren hebben vaak geen spannende eigenschappen, maar doen precies wat u van ze verwacht op een warme dag; u verkoelen! Vaak kunt u kiezen uit verschillende snelheden. U stelt gemakkelijk in of de ventilator moet draaien of juist in één richting moet blazen.

​

Vloerventilator

Een staande ventilator is het meest gangbare model. Deze ventilatoren komt u vaak tegen onder de naam statiefventilator, zuilventilator, torenventilator of kolomventilator. U plaatst deze op de vloer. Vaak zijn ze in hoogte verstelbaar, te bedienen met een afstandsbediening, oscilleren ze en hebben ze allerlei luxe opties zoals een timer. Daarnaast zijn er vloerventilatoren, ook wel grondmodellen genoemd. Dit zijn de meest krachtige ventilatoren. Ze zijn compact en geschikt voor grote ruimtes. Omdat ze veel kracht hebben maken ze doorgaans ook meer geluid.

 

Plafondventilator

Een plafondventilator bevestigt u aan het plafond. Deze geluidsarme ventilatoren blazen lucht over een groot oppervlak. Ze worden vaak gebruikt in slaapkamers of op kantoor. In- en uitschakelen gaat meestal via een schakelaar aan de muur of met een afstandsbediening. In sommige modellen is ook verlichting verwerkt. De draagkracht van het aansluitpunt moet minimaal 100 kg zijn. Zorg ook dat de plafondventilator op minimaal 2.30 meter hoogte hangt, zodat u met een opgestoken hand niet tussen de bladen komt.

​

Vindt u het belangrijk dat de ventilator stil zijn werk doet?

Het geluidsniveau van een ventilator wordt weergegeven in aantal decibel (dB) in de hardste stand. Ventilatoren met minder dan 50 dB worden extra stil genoemd. Dit geluid is vergelijkbaar met zacht geroezemoes. Een ventilator met meer dan 60 dB is relatief luid. Dit geluid komt overeen met een normale conversatie.

Aantal decibel:

49 dB of stiller, zacht geroezemoes, extra stil. Voor slaapkamer, studeerkamer

50 - 60 dB, achtergrondgeluiden, zacht. Voor woonkamer

61 dB of luider, normale conversatie op 1 meter, geluid hoorbaar.  Voor keuken, badkamer, hal

​

Hoeveel kracht moet de ventilator hebben?

Een ventilator brengt lucht in beweging. Aan de achterkant wordt de lucht in het apparaat gezogen, deze wordt onmiddellijk verplaatst en versneld aan de voorkant uitgeblazen. Hoe sneller de bladen draaien, hoe meer lucht er wordt verplaatst. Bij een lagere snelheid wordt minder energie verbruikt. Het is dus aan te raden om de ventilator niet hoger te zetten dan nodig. En, hoe lager de snelheid, hoe lager het geluid van de ventilator is. Een ventilator koelt de lucht dus niet, maar brengt de lucht in beweging. Dit kan als tocht aanvoelen op je huid, maar de temperatuur in je ruimte wordt dus niet koeler.

​

Wilt u de gehele ruimte verkoelen?

Bij zelfdraaiende ventilatoren draait de behuizing om zijn as, dit wordt ook wel oscilleren genoemd. Zelfdraaiende ventilatoren zorgen voor een optimale verspreiding van een koude luchtstroom. Dit is ideaal wanneer u de gehele ruimte wilt voorzien van een frisse bries of stijve spieren wilt voorkomen. Stijve spieren krijgt u wanneer de luchtstroom continu op uw gericht staat. De meeste ventilatoren, vooral de tafel en staande ventilatoren, hebben een horizontale draaifunctie. Een ventilator draait soms ook verticaal. De ventilator beweegt dan van boven naar beneden. Deze functie is meestal beschikbaar bij de staande ventilatoren. Een ventilator brengt de temperatuur in de ruimte niet naar beneden. Wilt u dit wel? Dan is een mobiele airco wellicht iets voor u.

​

Wilt u zelf instellen wanneer de ventilator aan of uit gaat?

Bij een aantal ventilatoren ontbreekt het zeker niet aan gebruiksgemak. Zo zijn er ventilatoren met een timerfunctie. Hiermee stelt u in wanneer de ventilator uitgaat (bijvoorbeeld 's nachts) of wanneer deze aangaat (bijvoorbeeld net voordat uw thuiskomt uit je werk). Er zijn ook modellen met een afstandsbediening zodat uw de ventilator aanzet vanuit uw bed of uw luie stoel.

​

Hebt u kinderen of huisdieren?

Wanneer u kinderen of huisdieren hebt, is het verstandig om te kiezen voor een extra veilige ventilator. Bij extra veilige ventilatoren worden de bladen afgedekt met een gril. Kinderhandjes of huisdierstaarten kunnen hierdoor niet tussen de bladen komen. Er zijn ook bladloze ventilatoren. Doordat deze ventilatoren geen gebruik maken van bladen die in de lucht hakken, ontstaat er een gladde luchtstroom om de kamer onopgemerkt te verkoelen. Extra veilige ventilatoren zijn vaak ook voorzien van een stopbeveiliging.

​

Waar kunt u nog meer op letten?

Ionisatie: Sommige ventilatoren hebben een ionisatie functie. Dit wil zeggen dat er een elektrische lading wordt aangebracht over rondvliegende (stof)deeltjes. Deze worden hierdoor verzwaard en vallen op de grond. De lucht wordt frisser en van een betere kwaliteit.

Verwarming: Een aantal luxe ventilatoren, hebben ook een verwarmingsfunctie. De ventilator kan dan niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen. Dit doen ze met een heater. Hierdoor heb je niet alleen in de zomer plezier van de ventilator, maar ook in de winter! Een verwarmingsfunctie verbruikt echter wel meer energie.

​

​

​

​

​

Ga naar de webshop van airco gelderland
en bestel uw ventilator

of bel voor een installatie-advies op maat 088 263 7800 of mail naar info@airco-gelderland.nl

bottom of page